Kályhalesz! ...vagy kandalló...vagy kemence... vagy kertikonyha...

~Tervek és Valóság~

A tervezési fázis mindig tovább tart mint az építés. Hogy miért?

A kályhatervezés folyamata a helyszín, az igények és a lehetőségek felmérésével kezdődik, műszaki és esztétikai szempontok alapján. Figyelembe vesszük például mekkora hely áll rendelkezésre, mekkora helyisége(ke)t szeretnének kifűteni, milyen füstelvezetési és szellőzési lehetőség van, milyen az ott lakók életmódja, a lakás stílusa, mik a preferált anyagok, színek,stb. Ilyenkor választjuk ki az egyedi motívumokat is, legyen az festett kályhacsempe, vagy téglakályhába, kemencébe gravírozott tégla. Bemutatótermünkben, vagy megrendelőnk otthonában mintacsempék és persze javaslataink segítenek a forma és a szín kiválasztásában, ezt ilyenkor már vagy pontosan, vagy két-három verzióra le tudjuk szűkíteni, de a tervezés közben is gyakran egyeztetünk.

 Így elkezdődhet a látványterv készítése, amit úgy kell elképzelni, mintha virtuálisan megépítenénk a kályhát, járatrendszert tervezünk, illetve az anyagok tulajdonságaival kalkulálva a leghatékonyabb felhasználásra törekszünk. Ennek köszönhetően a jóváhagyott látványtervből teljesen pontos árajánlat készülhet, mely garantálja, hogy mindvégig költségkereten belül tudunk maradni.

Ezek után pedig nincs más hátra, mint életre kelteni a tervet, és Kályhalesz!!! :)


Kerti konyha minden jóval Békéscsabán

Sülhet a kürtőskalács is!

November vége volt mikor a megrendelő család megkeresett minket, hogy ebbe a jó adottságú, előregondolt szaletlibe tervezzünk egy megfelelő kerti konyhát, kora tavaszi építkezéssel. Megbeszéltük, hogy milyen elemeket szeretnének, milyen forma az elképzelés. A burkolatot illetően szempont volt, hogy a ház falburkolatával (Stegu Grenada) egyező burkolat legyen a kerti konyhán is, illetve vakolt felület egészítse ki. A sparhelt egy nagykarikás platnija lehetőséget ad a bográcsban főzésre, illetve költség,- helykímélő és praktikus megoldás a sparhelt keretébe illeszthető grillezőállvány, és az azt kiegészítő kürtőskalács sütő adapter, három nagy sütőfával. A tervezésnél figyelembe vettük a jól használhatóságot, biztonságos és kényelmes távolságokat, és a konyhai berendezések igényeit. Partneri kedvezményünket megosztva a Primagran gránit mosogatója (35 év garanciával!) és csaptelepe került a pultba, illetve egy Klarstein fekete hűtőszekrény. A szerelt fémkéményt kéményesünk készítette a jóváhagyott látványterv alapján, így tökéletesen passzolt ez is. A tulajdonosnak az építés közben annyira megtetszett a kemenceajtót ölelő téglaív, hogy kérte ne vakoljuk le, maradjon így. Még pult sem volt, de már kipróbálták a kemencét, és nagy örömmel számoltak be róla, hogy milyen szuper volt benne sütni.


"Csoki-vanília" cserépkályha kalocsai csempéből

Egyedi, kézzel festett pipacsos díszcsempével

Megrendelőnk, egy örökifjú szolnoki házaspár, új otthonukba költözésük előtt, még az építési fázisban keresett meg minket. Előző házukban megszeretett, de hátrahagyott cserépkályhájuk után szerettek volna egy rájuk szabott, egyedi megoldást.  Az igények felmérésekor jó hangulatban elmélkedtünk a színvariációkon, a nyertes a matt csoki-vanília páros lett. A személyes indítattású pipacsos csempe megtervezése után a kalocsai porcelánfestőkre bíztuk a megvalósítást, ami lenyűgözően szépre sikeredett, még különlegesebbé téve a felületet. A fatároló, méretéből adódóan jelképes, de teteje remek kis asztalkaként funkcionál a kályha mellett ülve.  A gondos, minden részletre kiterjedő tervezés eredményeként született meg a nappali szíve, ez az aszimmetrikus, tagolt cserépkályha.


Téglakályha kalocsai kályhacsempével díszítve

Egy ceglédi új építésű családi házban kelt életre a látványterv.

Mikor ezzel a kedves ceglédi családdal elkezdtük tervezni a kályhát, még a házuk is csak alaprajzon volt meg, de előrelátásuknak köszönhetően még a kezdeti fázisban megkerestek minket. Összehangolt elgondolást igényelt a helyzet, folyamatosan egyeztetve a tulajdonossal és a generálkivitelezővel. Izgalmas volt látni, ahogy a ház olyan állapotba került, hogy a mi látványtervünk is kezdhetett valósággá válni. A tekintélyes méretű vakolt járatos téglakályhát fahéj színű kalocsai kályhacsempe párkányok és bordűr díszíti. Sütőjében készülhetnek a finomságok, kényelmes méretű ülőkéje alatt két fatároló is helyet kapott, ami nem csak praktikus, de igen dekoratív is.


Kalocsai tulipános cserépkályha Szelevényen

Meleg levegő átvezetés kialakításával, ülőkével és fatárolóval terveztük.

Újabb kályha a Kalocsai Porcelán Manufaktúra gyönyörű kályhacsempéiből. A megépült kályha helyén eredetileg egy nagy mozgatható cserépkályha állt tégla alapon. A járólap pótlást elkerülve, a tégla alap megtartása és kiegészítése mellett döntöttünk a Megrendelővel.  A látványterv a forma jóváhagyása után, a színt illetően többféle változatban készült el. A választást segítették a bemutatótermünkben megtekintett kályhacsempék is, végül a vajszínű-sötétbarna páros nyert tulipános díszítőcsempékkel. A kályha nem a falra épült, az átszellőző légrésnek köszönhetően, a hő jobb elosztása érdekében a többlet meleg levegőt egy másik helyiségbe vezettük át.  A padkán ülve a fatároló teteje kényelmes tárolófelületet ad egy jó könyvhöz, teához. Nem csak szép, de egy gazdaságosan üzemelő, takarékos tüzelőberendezés készült a megrendelő család nagy örömére.


Téglakályha és konyha találkozása

Ezt a téglakályhát Csongrád megyében egy lovastanyán építettük.

A megrendelő a konyhával egy egységet alkotó téglakályhára gondolt, az egyedi forma kialakítását ránk bízta. Szempont volt, hogy tartalmazzon platnit, alsó-felső szekrényeket, fatárolót, helyet a mosogatógépnek, mosogatónak, elektromos főzőlapnak. Gondosan kiválasztott, jó minőségű bontott téglából készült el a terv alapján, az asztalos szakember remek munkájával járult hozzá a végeredményhez.


Kerti konyha Dunakeszin

Ennél a kerti konyhánál a házhoz igazodtunk a szögletes letisztult formavilággal.

A funkciókat illetően bográcsozót, hatalmas grillfelületet, előkészítőt, mosogatót, kerti kúthoz hasonlító csapot, fatárolót és a konyhai eszközöknek helyet biztosító szekrényt kértek,továbbá a körülötte lévő rész térkövezését téglával.Tetőt a későbbiekben építenek majd hozzá, így a felületet impregnálnunk kellett, hogy védve legyen a nedvességtől. A terv sem szentírás, építés közben a Megrendelők az alacsonyabb kémény mellett döntöttek,így a grillező arányai is megváltoztak. Meglepetésként készítettünk egy, a családtagok nevének kezdőbetűjével gravírozott téglát is, mely a térkő burkolatát díszíti.


Rusztikus többfunkciós kályha a Bakonyban

A Megrendelő egy rusztikus és sokoldalú kályha tervezését és kivitelezését bízta ránk.

Fontos szempont volt, hogy a kályhának több helységet kell kifűtenie, ezt részben egy falbontással oldottuk meg, ami a másik szobában dekoratív téglafal részletként jelenik meg, ehhez építettünk egy ülőrészt is. A fő helységben a kályha mellett helyet kapott egy rusztikus főzőlap, sütő és fatároló is.


Kerti konyha Wekerlén

A pontos tervezésnek köszönhetően ez a kerti konyha szinte belesimul a környezetébe.

A helye és a melléképület adott volt, alkalmazkodnunk kellett az ablakhoz és a növényzethez is.


Tartalmaz egy kemencét, grillezőt, fatárolót és előkészítőt. Díszítésképpen a kemenceajtó fölé beépítettünk egy egyedileg készített, monogramos, évszámos téglát is.


Téglakályha Törökbálinton

Ez a kályha a nappali meghatározó elemeként a kanapét is kiváltja.

Ebben a törökbálinti teljesen felújított házban kapott megtisztelő helyet ez a hatalmas téglakályha. Az építést alapos tervezés előzte meg, a jó ízléssel megáldott fiatal család elképzeléseit ötvöztük a funkcióval. A sütő, az aszaló, a kényelmes méretű ülőfelület és a tárolórészek alkotnak harmonikus egységet a remek hatásfokú járatos téglakályhával.