Kályhalesz! ...vagy kandalló...vagy kemence... vagy kertikonyha...

Tervek és Valóság

 

Téglakályha Törökbálinton

Ez a kályha a nappali meghatározó elemeként a kanapét is kiváltja.

Ebben a törökbálinti teljesen felújított házban kapott megtisztelő helyet ez a hatalmas téglakályha. Az építést alapos tervezés előzte meg, a jó ízléssel megáldott fiatal család elképzeléseit ötvöztük a funkcióval. A sütő, az aszaló, a kényelmes méretű ülőfelület és a tárolórészek alkotnak harmonikus egységet a remek hatásfokú járatos téglakályhával.


Kerti konyha Wekerlén

A pontos tervezésnek köszönhetően ez a kerti konyha szinte belesimul a környezetébe.

A helye és a melléképület adott volt, alkalmazkodnunk kellett az ablakhoz és a növényzethez is. Tartalmaz egy kemencét, grillezőt, fatárolót és előkészítőt. Díszítésképpen a kemenceajtó fölé beépítettünk egy egyedileg készített, monogramos, évszámos téglát is.


Rusztikus többfunkciós kályha a Bakonyban

A Megrendelő egy rusztikus és sokoldalú kályha tervezését és kivitelezését bízta ránk.

Fontos szempont volt, hogy a kályhának több helységet kell kifűtenie, ezt részben egy falbontással oldottuk meg, ami a másik szobában dekoratív téglafal részletként jelenik meg, ehhez építettünk egy ülőrészt is. A fő helységben a kályha mellett helyet kapott egy rusztikus főzőlap, sütő és fatároló is.


Kerti konyha Dunakeszin

Ennél a kerti konyhánál a házhoz igazodtunk a szögletes letisztult formavilággal.

A funkciókat illetően bográcsozót, hatalmas grillfelületet, előkészítőt, mosogatót, kerti kúthoz hasonlító csapot, fatárolót és a konyhai eszközöknek helyet biztosító szekrényt kértek,továbbá a körülötte lévő rész térkövezését téglával.Tetőt a későbbiekben építenek majd hozzá, így a felületet impregnálnunk kellett, hogy védve legyen a nedvességtől. A terv sem szentírás, építés közben a Megrendelők az alacsonyabb kémény mellett döntöttek,így a grillező arányai is megváltoztak. Meglepetésként a térkő téglái közé beépítettünk egy általunk készített, a családtagok nevének kezdőbetűjével jelölt téglát.


Téglakályha és konyha találkozása

Ezt a téglakályhát Csongrád megyében egy lovastanyán építettük.

A megrendelő a konyhával egy egységet alkotó téglakályhára gondolt, az egyedi forma kialakítását ránk bízta. Szempont volt, hogy tartalmazzon platnit, alsó-felső szekrényeket, fatárolót, helyet a mosogatógépnek, mosogatónak, elektromos főzőlapnak. Gondosan kiválasztott, jó minőségű bontott téglából készült el a terv alapján, az asztalos szakember remek munkájával járult hozzá a végeredményhez.


Kalocsai tulipános cserépkályha Szelevényen

Meleg levegő átvezetés kialakításával, ülőkével és fatárolóval terveztük.

Újabb kályha a Kalocsai Porcelán Manufaktúra gyönyörű kályhacsempéiből. A megépült kályha helyén eredetileg egy nagy mozgatható cserépkályha állt tégla alapon. A járólap pótlást elkerülve, a tégla alap megtartása és kiegészítése mellett döntöttünk a Megrendelővel.  A látványterv a forma jóváhagyása után, a színt illetően többféle változatban készült el. A választást segítették a bemutatótermünkben megtekintett kályhacsempék is, végül a vajszínű-sötétbarna páros nyert tulipános díszítőcsempékkel. A kályha nem a falra épült, az átszellőző légrésnek köszönhetően, a hő jobb elosztása érdekében a többlet meleg levegőt egy másik helyiségbe vezettük át.  A padkán ülve a fatároló teteje kényelmes tárolófelületet ad egy jó könyvhöz, teához. Nem csak szép, de egy gazdaságosan üzemelő, takarékos tüzelőberendezés készült a megrendelő család nagy örömére.


Téglakályha kalocsai kályhacsempével díszítve

Egy ceglédi új építésű családi házban kelt életre a látványterv.


Mikor ezzel a kedves ceglédi családdal elkezdtük tervezni a kályhát, még a házuk is csak alaprajzon volt meg, de előrelátásuknak köszönhetően még a kezdeti fázisban megkerestek minket. Összehangolt elgondolást igényelt a helyzet, folyamatosan egyeztetve a tulajdonossal és a generálkivitelezővel. Izgalmas volt látni, ahogy a ház olyan állapotba került, hogy a mi látványtervünk is kezdhetett valósággá válni. A tekintélyes méretű vakolt járatos téglakályhát fahéj színű kalocsai kályhacsempe párkányok és bordűr díszíti. Sütőjében készülhetnek a finomságok, kényelmes méretű ülőkéje alatt két fatároló is helyet kapott, ami nem csak praktikus, de igen dekoratív is.